top of page

0496/84.03.12

Wat is de rol van de voedingsdeskundige nu eigenlijk?

​
​
​
​
​
​
​

 

In de huidige maatschappij wordt er veel over hondenvoeding gezegd. Er zijn veel verschillende meningen. Geef je brokvoeding, dan zegt men dat je je hond vergiftigd. Geef je vers vlees dan zegt men dat je je hond ziek maakt doordat er schadelijke bacteriën in zitten Deze twee voedingen mengen zou al helemaal niet mogen. Maar zijn dit nu feiten of fabels?

Of een voeding kwalitatief is, is niet afhankelijk van de vorm. Of het nu brok of vers vlees is, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Het belangrijkste is dat de grondstoffen waarmee de voeding gemaakt is, van zeer goede kwaliteit zijn. Zowel in brok als vers vlees kan hier een groot verschil zitten. Wie zegt dat vers vlees altijd beter is dan brok, heeft bijgevolg ongelijk. Vers vlees kan van goedkope ingrediënten gemaakt zijn en volledig uit balans zijn, wat maakt dat je hond toch niet binnen krijgt wat zou moeten.

​

​

​

​

​

​

​

​

Een voedingsdeskundige zal op een onderbouwde manier een voedingsadvies voor de hond geven. Vanuit de anatomie en fysiologie van de hond zal gezocht worden naar de best passende voeding. Dit in combinatie met de wensen van de hondeneigenaar.

Of een voeding bij de hond past, hangt van verschillende factoren af. Zo zal er bijvoorbeeld gekeken worden naar het soort hond, grootte, gewicht, soort bek en gebit, activiteit van de hond, zijn leeftijd. Maar ook naar zijn gezondheidstoestand en of er al klachten zijn. Voeding zal hierop afgestemd worden. Welke voeding dat dan ook zal zijn, zal afhangen van de noden van de hond, de kwaliteit van de voeding en van de voorkeuren van de eigenaar.

Een voedingsdeskundige zal dus steeds voedingsadvies geven op basis van de verkregen informatie betreffende de hond en de meest recente kennis of wetenschappelijke inzichten. Dit voedingsadvies voor de hond staat los van welk merk of welke soort van voeding dan ook.

​

​

​

​

​

​

​

Hoe ga ik als voedingsdeskundige te werk?

Bij mij als voedingsdeskundige kan u tijdens een één op één gesprek terecht met al uw vragen over de voeding van uw hond. Er zijn twee soorten adviezen: een eenvoudig voedingsadvies en een uitgebreid voedingsadvies.

Een eenvoudig voedingsadvies

Een eenvoudig consult of voedingsadvies kan gaan om een voedingscheck of een voedingsadvies voor de hond: jou pup, jou puberhond, jou volwassen hond of jou senior hond. Ook een vervolgconsult is een eenvoudig consult. Een uitgebreid consult is voor de hond met gezondheidsklachten.

Tijdens een voedingscheck wordt er gekeken of de huidige voeding bij uw hond past en welke voeding er mogelijks nog zou kunnen gegeven worden. Bij een consult voor een puppy of senior wordt er meer gekeken naar de noden van de hond in deze leeftijdsfase en alles wat erbij hoort.

In de week na het consult krijgt u het advies op papier of per mail doorgestuurd. De weken na het advies wordt de hond telefonisch of per mail opgevolgd. Is er bijsturing nodig zal een eenvoudig consult plaatsvinden.

​

Een uitgebreid voedingsadvies

Voor honden met gezondheidsklachten zal er steeds een uitgebreid consult of voedingsadvies nodig zijn. Hiervoor is het handig dat u vooraf goed noteert wat het verleden is van uw hond betreffende de medicatie die hij al kreeg, medische voorgeschiedenis, voeding die hij al kreeg, snacks die u geeft. Tijdens het consult zal een vragenlijst overlopen worden waar voorgaande items in besproken zullen worden.  In de week na het consult, plannen we een kort consult in waarin u het advies op papier of per mail doorgestuurd krijgt. Tijdens dit gesprek worden de volgende stappen besproken. De weken na het advies wordt de hond telefonisch of per mail opgevolgd. Is er bijsturing nodig zal een eenvoudig consult plaatsvinden.

Een voedingsdeskundige is geen dierenarts maar werkt wel graag samen of stuurt door naar een andere deskundige.

Een voedingsdeskundige is geen dierenarts. Daarom zal er steeds gevraagd worden of de dierenarts het dier al onderzocht heeft en wat de mogelijke diagnose is en wat de behandeling is.

Wanneer iets niet duidelijk is of verder onderzoek nodig is, zal een voedingsdeskundige de hondeneigenaar ook doorsturen naar iemand met de juiste kennis ter zake. Dit kan bijvoorbeeld een dierenarts, dermatoloog, fysiotherapeut, trimmer enzovoort zijn. Ieder is specialist in zijn vak en een samenwerking kan enkel maar in het belang van de hond spelen.

Tot slot

Heeft uw hond last van zijn spijsvertering, jeuk, huid of vachtproblemen, overgewicht of ondergewicht kan een goede voeding een rol spelen. Ik als voedingsdeskundige kan u en uw hond hierbij begeleiden door u een voedingsadvies voor de hond te geven op maat van de hond.

Heeft u nog vragen, stel ze gerust!

​

Steeds tot uw dienst!

​

Groeten

Annelies

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

vlechten
Hondenvoer
vlechten

CONTACT ME

Dog's- Annaliese

Kriekenlaan 4

2240 Zandhoven

België

dogs.annaliese@gmail.com

0496/ 84 03 12

fb: https://www.facebook.com/dogs.annaliese

voedingsadviesvoordehond.be

  • Facebook

Thanks for submitting!

© 2023 by Andie the Dog Person. Proudly created with Wix.com

bottom of page